Oefentherapie Mensendieck

Susanne Renkema

Oefentherapie Mensendieck

Oefentherapie Mensendieck

Heeft u lichamelijke klachten, zoals schouderklachten of rugpijn en kunt u daardoor niet goed functioneren? Vaak zijn verkeerde houdings- en bewegingsgewoonten de oorzaak. Oefentherapie kan dan uitkomst bieden. Oefentherapie is een behandelmethode, gespecialiseerd in houding en beweging. Oefentherapeuten richten zich op het verbeteren van uw houdings- en bewegingsgewoonten. Daarbij staan u en uw eigen mogelijkheden centraal.


Behandelplan op maat
Centraal in de behandeling staat het bevorderen van uw eigen deskundigheid. Onder leiding van de oefentherapeut doorloopt u een individueel en zeer actief behandelprogramma. Dankzij een breed en gevarieerd aanbod van op maat gesneden oefeningen wordt u zich bewust van uw eigen specifieke bewegingspatroon en ontdekt u hoe en op welke punten uw houding- en bewegingspatroon veranderd en verbeterd kan worden. 


Werken aan blijvende gedragsverandering
Tijdens de behandeling wordt u intensief begeleid door de oefentherapeut, die u voortdurend instrueert, corrigeert en stimuleert. Na afloop bent u in staat om het nieuw aangeleerde houdings- en bewegingspatroon te integreren in uw dagelijks leven. Hierdoor bent u zowel kenner als behandelaar geworden van uw eigen klachten en lichaam en heeft u een gezond bewegingsgedrag aangeleerd om in de toekomst klachten te voorkomen.


Klachten
De therapie is in de eerste plaats geschikt voor mensen met specifieke klachten aan het bewegingsapparaat. Bijvoorbeeld klachten die voortkomen uit neurologische aandoeningen, orthopedische aandoeningen, reumatische aandoeningen of aangeboren afwijkingen. Tevens begeleidt de oefentherapeut mensen met spanning gerelateerde klachten en chronische aandoeningen. Met aandoeningen aan de longen of ademhalingsproblematiek kunt u ook terecht bij een oefentherapeut. 
Benadrukt dient te worden dat het een laagdrempelige therapie is. Ook zonder klachten of aandoening kunt u terecht om bijvoorbeeld uw (werk)houding te verbeteren om klachten te voorkomen.


Vergoeding
Oefentherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Voor chronische patiënten en patiënten onder de 18 jaar wordt de behandeling wel vergoed. De meeste verzekeraars hebben oefentherapie echter opgenomen in de aanvullende verzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar of kijk in de polisvoorwaarden onder het kopje paramedische beroepen.

 

Zorg voor Ontspanning

Heeft u slaapproblemen of een burn-out? Zorg voor Ontspanning combineert de ervaring van Susanne als slaaptherapeut en oefentherapeut met de helende werking van het bos.

Terwijl u in een hangmat ligt en het bos bekijkt vanuit een horizontale positie genietend van de prachtige bomen en de lucht, leert ze u te ontspannen, beter in te slapen of door te slapen en geeft oefeningen mee om thuis toe te passen.

De intake en evaluatie vinden plaats in de praktijk.

Meer informatie vind je op www.slaapoefentherapie.nlZorg voor Bewegen

Bewegen is goed voor lijf en geest, dat weet iedereen. Het geeft een fijn en voldaan gevoel. Maar waar moet je beginnen? En vooral, hoe weet je dat je het goed doet, hoe moet je bewegen als er lichamelijke klachten zijn en hoe wordt het een gewoonte in je dagelijkse leven? 

Zorg voor bewegen is medisch verantwoord bewegen in groepsverband in de buitenlucht op je eigen niveau en onder professionele begeleiding van een oefentherapeut.

De nadruk van de lessen ligt op het opbouwen van je uithoudingsvermogen, verbeteren van je spierkracht en aandacht voor houding en beweging. 

Meer informatie vind je op www.zorgvoorbewegen.com