oefentherapie

Introductie

Heeft u lichamelijke klachten, zoals schouderklachten of rugpijn en kunt u daardoor niet goed functioneren? Vaak zijn verkeerde houdings- en bewegingsgewoonten de oorzaak. Oefentherapie kan dan uitkomst bieden. Oefentherapie is een behandelmethode, gespecialiseerd in houding en beweging. Oefentherapeuten richten zich op het verbeteren van uw houdings- en bewegingsgewoonten.


Werken aan blijvende gedragsverandering

Tijdens de behandeling wordt u intensief begeleid door de oefentherapeut, die u voortdurend instrueert, corrigeert en stimuleert. Na afloop bent u in staat om het nieuw aangeleerde houdings- en bewegingspatroon te integreren in uw dagelijks leven. Hierdoor bent u zowel kenner als behandelaar geworden van uw eigen klachten en lichaam en heeft u een gezond bewegingsgedrag aangeleerd om in de toekomst klachten te voorkomen.

Klachten

De therapie is in de eerste plaats geschikt voor mensen met specifieke klachten aan het bewegingsapparaat. Bijvoorbeeld klachten die voortkomen uit neurologische aandoeningen, orthopedische aandoeningen, reumatische aandoeningen of aangeboren afwijkingen. Tevens begeleidt de oefentherapeut mensen met spanning gerelateerde klachten en chronische aandoeningen. Met aandoeningen aan de longen of ademhalingsproblematiek kunt u ook terecht bij een oefentherapeut.
Benadrukt dient te worden dat het een laagdrempelige therapie is. Ook zonder klachten of aandoening kunt u terecht om bijvoorbeeld uw (werk)houding te verbeteren om klachten te voorkomen.Vergoeding
Oefentherapie wordt vergoed vanuit aanvullende verzekering. Voor chronische patiënten en patiënten onder de 18 jaar wordt de behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Oefentherapie valt altijd buiten uw eigen risico. Informeer bij uw zorgverzekeraar of kijk in de polisvoorwaarden onder het kopje paramedische beroepen.


slaapoefentherapie

Introductie

Heeft u moeite met inslapen, doorslapen, wordt u te vroeg wakker of combinaties hiervan?


Heeft u slaapritmeproblemen, slaapt u slecht in of heeft u behoefte aan lang uitslapen? Slaapt u te vaak, te lang of te kort?


Heeft u last van vermoeidheidsklachten, overmatige slaperigheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, een kort lontje, piekeren dan kunt u baat hebben bij een behandeling door een slaapoefentherapeut.


Therapie

Slapeloosheid heeft een grote gedragsmatige component. Een oefentherapeut helpt mensen door middel van bewustwording en gedragsverandering.


De focus van slaapoefentherapie richt zich met name op ‘’zachte’’ slaapproblemen zoals insomnie, hypersomnie en bioritmeproblematiek. De oefentherapeut benadert uw slaapproblemen vanuit een 24-uurs visie. De invloeden van de dag lopen door in de nacht en daarbij zullen de gevolgen van uw slechte nachtrust doorlopen in de dag die daarop volgt. Systematisch worden de onderliggende oorzaken en instandhoudend factoren van uw klachen en het lsaapprobleem inzichtelijk gemaakt, aangepakt en opgelost. 

Ook biedt de oefentherapeut nazorg voor apneu, restless legs en parasomnieën.

Doelgroep

Slaapoefentherapie is er voor baby’s, kinderen, pubers, volwassenen en ouderen.


Vergoeding
Slaapoefentherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Oefentherapie valt altijd buiten uw eigen risico. Informeer bij uw zorgverzekeraar of kijk in de polisvoorwaarden onder het kopje paramedische beroepen.


overgangsoefentherapie

De overgang

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw waarin haar vruchtbaarheid geleidelijk afneemt. In de (aanloop naar de) overgang produceert het lichaam steeds minder oestrogeen en progesteron. Dit kan leiden tot een breed scala aan lichamelijke, emotionele en cognitieve klachten.

Therapie

Overgangsoefentherapie is een bewezen, effectieve behandelmethode om klachten in de overgang aan te pakken.
Er is in de behandeling aandacht voor zowel jouw leefstijl als lichamelijke en emotionele gezondheid. Daarnaast wordt er altijd rekening gehouden met jouw unieke situatie, zoals de fase van de overgang waar jij je in bevindt en jouw klachten en/of eventuele aandoeningen.

Overgangsoefentherapie kan worden ingezet bij:

  • Vermindering van opvliegers en nachtelijke zweten
  • Verlichting van stemminswisselingen
  • Vermindering van spier-en gewrichtsklachten en verstreking van spieren botten
  • Verbetering van slaapproblemen 

Vergoeding
Overgangsoefentherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Oefentherapie valt altijd buiten het eigen risico. Informeer bij uw zorgverzekeraar of kijk in de polisvoorwaarden onder het kopje paramedische beroepen.


leefstijl

Leefstijlcoach

Naast het werken in de praktijk vind ik een gezonde leefstijl erg belangrijk. Om die reden ben ik afgestudeerd als leefstijlcoach, geef ik sportlessen in de buitenlucht, ben ik aanjager van het team Gezond Wijdemeren en kun je bij mij terecht met vragen over leefstijl in het leefstijlloket.


Gezond Wijdemeren

Gezond Wijdemeren is een enthousiaste groep bestaande uit drie huisartsen, een oefentherapeut en een fysiotherapeut uit Wijdemeren. Wij willen graag een beweging op gang brengen waarin een gezonde leefstijl centraal staat en inwoners zich vitaler zullen gaan voelen. Wij zien in de praktijk veel mensen met klachten die samenhangen met een ongezonde leefstijl. 

Dit heeft te maken met het feit dat wij in een omgeving leven waarin een ongezonde leefstijl vaak makkelijker is (ongezond voedsel, veel zitten, stressvol bestaan, slecht slapen, roken en alcoholgebruik).


Ons lichaam is erg flexibel en kan tot een bepaalde leeftijd schade als gevolg van een ongezonde leefstijl opvangen en herstellen. Maar geleidelijk kunnen toch chronische ziekten ontstaan zoals overgewicht, hart -en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes en sommige vormen van dementie.

www.gezondwijdemeren.nl


Leefstijlloket

Het leefstijlloket is een eerste stap op weg naar een gezonde leefstijl. Voor alle vragen over voeding, beweging, slaap, ontspanning en mentaal welbevinden kunt u laagdrempelig terecht bij het leefstijlloket. U krijgt een kosteloos advies op maat.


Zorg voor Bewegen

Bewegen is goed voor lijf en geest, dat weet iedereen. Het geeft een fijn en voldaan gevoel. Maar waar moet je beginnen? En vooral, hoe weet je dat je het goed doet, hoe moet je bewegen als er lichamelijke klachten zijn en hoe wordt het een gewoonte in je dagelijkse leven?

Zorg voor bewegen is medisch verantwoord bewegen in groepsverband in de buitenlucht op je eigen niveau en onder professionele begeleiding van een oefentherapeut.

De nadruk van de lessen ligt op het opbouwen van je uithoudingsvermogen, verbeteren van je spierkracht en aandacht voor houding en beweging.

Meer informatie vind je op www.zorgvoorbewegen.com